Over Het Algemeen

De ervaring van Jaap

Broca Brothers en stotteren

Op een feestje van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes kwamen de broers Hille en Sjoerd een presentatie geven over stotteren. Zij zijn beiden “ervaringsdeskundige”. Hun verhaal vond ik boeiend en het bleek dat zij ook op internet te vinden waren. Hille en Sjoerd hebben zich ten doel gesteld om andere mensen die stotteren met hun kennis en ervaring te helpen, zodat het stotteren voor hen geen probleem meer is.

Hun inzichten zijn ook voor mij erg verhelderend geweest, met name het accepteren dat ik (in bepaalde situaties) af en toe stotterde, inzien dat dat helemaal geen probleem is, dat het goed is om ook eens opzettelijk te stotteren, dat je andere personen niet op een voetstuk moet plaatsen omdat zij vloeiend kunnen spreken en jij niet. Het was leuk om samen met andere mensen die stotteren enkele (gratis) workshops en een “bootcampdag”  van de Broca Brothers te bezoeken. Daar doe je ontspanningsoefeningen en krijg je veel nuttige informatie. Ook heb ik een goed persoonlijk gesprek met Hille gehad.

De Broca Brothers hebben jarenlang een intensieve studie naar het stotteren gedaan en ze kunnen over hun bevindingen uitgebreid en interessant vertellen. Ook als je andere stottertherapie gevolgd hebt, is het de moeite waard om een van de activiteiten van de Broca Brothers te bezoeken! Hun methode is heel relaxed,  je hoeft geen moeilijke dingen te doen, het gaat vooral om leren ontspannen en “loslaten”. De Broca Brothers streven niet naar snel en spectaculair succes met hun aanpak, maar willen dat hun “cursisten” via nuttige oefeningen en persoonlijke coaching geleidelijk een duurzaam resultaat bereiken. Dat vind ik een sympathieke aanpak.

Jaap

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *