5 minuten leestijd

Sjoerds afstuderen en zijn scriptie over stotteren

Afstuderen

Zoals je misschien weet ben ik in April 2017 afgestudeerd als Meester in de Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Onderdeel van dat afstuderen was het schrijven van een scriptie. Omdat de lijst van onderwerpen waar ik toentertijd uit kon kiezen mij niet zo aansprak, besloot ik om zelf eens na te denken over een onderwerp dat mij zou liggen.

Toeval speelde vast geen rol in het feit dat ik uiteindelijk bij het onderwerp stotteren uit kwam. Vervolgens koppelde ik daar het concept zelfbeeld aan vast en zo ontstond er een onderzoek waar zowel ik als de afdeling psychologie tevreden mee was. Toen het tijd werd om data te verzamelen heb ik op vele van jullie een beroep gedaan met nogal wat wederhoor. Daarvoor nog steeds mijn eeuwige dankbaarheid. Zonder jullie zou het onderzoek niet tot zo’n mooi einde zijn gekomen.

Het onderzoek

Stotteren en zelfbeeld: een combinatie die je ongetwijfeld vaker tegen bent gekomen als je ons al een tijdje volgt. Het zelfbeeld is namelijk de kern van het stotteren. Hoe wij over onszelf denken in een bepaalde situatie bepaalt uiteindelijk hoe wij spreken. Hoogtijd dus om eens te kijken naar dat zelfbeeld in relatie tot stotteren.

Dat stotteren een grote invloed heeft op het zelfbeeld van de persoon die stottert was al vrij duidelijk uit voorgaand onderzoek. Ook uit mijn onderzoek bleek dat mensen die stotteren een lager zelfbeeld hebben dan mensen die niet stotteren. Vervolgens draaide mijn onderzoek vooral om hoe stotteren het zelfbeeld beïnvloed. Om daar meer inzicht in te krijgen vergeleek ik de dagelijkse gesprekken van mensen die stotteren met de gesprekken van mensen die niet stotteren. Hierbij was het vooral van belang wat men dacht en voelde na het voeren van een gesprek.

De resultaten lieten zien dat mensen die stotteren vaker een negatief gevoel overhouden aan gesprekken dan mensen die niet stotteren. Op zich best voor de hand liggend, maar wat het interessant maakt is dat mensen die stotteren bijna altijd zichzelf de schuld geven van zo’n “negatief” gesprek, terwijl mensen die niet stotteren zichzelf bijna nooit als enige boosdoener zien. Mensen die stotteren zien hun stotteren dus als een vorm van falen en geven zichzelf hier vervolgens de schuld van. Niet gek dus dat stotteren ons zelfbeeld beïnvloed, we altijd zo bezig zijn met andermans mening en we het stotteren vaak proberen te verbergen.

Verder bleek dat stotteren het opbouwen van relaties bemoeilijkt wat op zijn beurt ook weer een negatieve invloed heeft op het zelfbeeld van de persoon die stottert. Zo zijn er dus meerdere wegen van stotteren naar een laag zelfbeeld. Maar wat betekenen deze resultaten voor jou en mij? Het was al duidelijk dat we aan de slag moeten met ons zelfbeeld wanneer we willen werken aan ons spreken. Wat dit onderzoek daaraan toevoegt is dat het gevoel van falen dat we vaak overhouden aan stotteren een van de struikelblokken is. Wanneer het gevoel van falen weg valt zal het stotteren veel minder invloed hebben op ons zelfbeeld.

Dus wat nu? De switch maken van stotteren zien als falen naar stotteren zien als iets dat ons wat kan brengen. Oftewel, je wint of je.. leert. Wanneer je stottert moet je niet bij de pakken neer gaan zitten, maar het moment juist zien als een kans. Je stottert namelijk niet zomaar, er is altijd een reden dat je stottert. Aan jou om die reden te vinden en ervan te leren. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat we stoppen met het verbergen van stotteren, zoals woorden of letters vermijden, want dat is alleen maar bevestiging voor het negatieve beeld dat wij vaak van stotteren hebben. En voor wie het aandurft: stotter eens lekker met opzet. Je zult zien dat mensen echt niet zo bezig zijn met jouw stotteren als dat jij denkt.

De scriptie

Toch wel fijn dat we onze stellingen ook eens kunnen onderbouwen met eigen wetenschappelijk onderzoek. Voor het geval je het niet mocht geloven, of iets positiever, gewoon benieuwd bent naar de hele scriptie, kun je die hier lezen. Best het lezen waard al zeg ik het zelf.

Veel lees plezier gewenst en laat me weten wat je ervan vindt,

Sjoerd

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *