Leestijd 2 minuten

Stoppen met stotteren: 6 tips voor vloeiend spreken

Tips om niet meer te stotteren zijn altijd welkom, daar wordt ook veel om gevraagd. Bij deze dan een rijtje van tips waar iedereen die stottert wel iets aan heeft. Bekijk de video of lees de blog daaronder. Welke tip is voor jou de meest bruikbare?

Neem de tijd

Tip één: neem alle tijd die je nodig hebt. Haast je vooral niet tijdens het spreken. Vraag jezelf ook maar eens af voor wie je het eigenlijk doet. De neiging is er om woorden er zo snel mogelijk uit te krijgen, maar doen we dat voor onszelf of is het een soort verontschuldiging van jezelf naar anderen toe?

Stoppen met stotteren doe je toch helemaal voor jezelf, zou je zeggen. Pak daarom de tijd die jij nodig hebt tijdens het spreken en maak het jezelf stukken makkelijker.

Blijf ademen

Tip twee: wat doen we op het moment dat het spannend wordt? We stoppen met ademen! Een spannende situatie triggert de vecht- of vluchtreactie, spieren spannen zich aan, we worden alert op gevaar en ja, we stoppen met ademen. Om die reactie op een situatie weer te laten bedaren is het verstandig om je zo snel mogelijk te richten op het ademen.

Ga met je aandacht naar je bekkenbodem. Adem eerst eens helemaal uit, want uitademen is loslaten. Adem daarna rustig weer in, diep onderin je bekkenbodem, maar zonder moeite.

Houd oogcontact

Tip drie: zodra er een stotter opkomt gebeurt het vaak dat we wegkijken. We voelen iets omhoog komen en dat maakt ons onzeker, we willen immers niet stotteren en al helemaal niet dat iemand anders het ziet. Daarom draaien we ons hoofd weg. Maar dat moeten we juist niet doen. Daardoor gaan we vaak alleen maar meer piekeren en dat maakt het juist erger.

Behoud oogcontact, gewoon op een rustige manier natuurlijk. Zo blijf je in het moment en bij het gesprek. Dan is de kans groter dat je niet afdwaalt in gedachten. Tegelijkertijd kun je dan ook zien dat de persoon tegenover jou hartstikke veel geduld heeft om jou uit te laten spreken.

Meer durf

Tip vier: voeg wat meer durf toe tijdens het spreken. Spreek gewoon ietsjes luider, met wat meer articulatie en richt je woorden als het ware wat meer naar buiten. Als we bang zijn om te stotteren kruipen we snel in onze schulp, daardoor gaan we automatisch zachter spreken. Om jezelf vervolgens over dat drempeltje te helpen kan het veel schelen door simpelweg iets assertiever te spreken.

Laat los

Tip vijf: doe even helemaal niet meer je best. Voel je een stotter opkomen, of zit je er in vast? Stop dan helemaal met het je best doen. Voel eens hoezeer je spieren zijn aangespannen, klaar om te strijden tegen stotteren. Staak deze strijd eens even! Doe even helemaal niks. Laat je kaakgewrichten los, schouders, heupen, knieën, enkels en zelfs de tong. Ontspan, adem en probeer het nog een keer zodra je er klaar voor bent.

Neem kleine stapjes

Tip zes: begrijp dat het vloeiende spreken niet morgen bij je voor de deur staat. Het is niet iets dat we kunnen bestellen van het internet. Het heeft even tijd nodig. Maar als we oefenen, dan komt het.

Begin de punten hierboven eerst toe te passen in makkelijke situaties. De situaties waarin jij je al behoorlijk op je gemak voelt. Meestal valt daar ook nog wel het één en ander te polijsten. Als je het daar vervolgens onder de knie hebt, kijk dan naar een situatie een klein stukje buiten je comfort zone. Ga daar oefenen! Heb je die vervolgens onder de knie, kijk dan naar een volgend stapje, en zo voort.

Hille

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *