Kijktijd: 10 minuten

Hoe jouw oerdrang voor goedkeuring voor stotteren zorgt

zoeken naar goedkeuring zorgt voor stotteren

Mensen zijn sociale wezens. We vinden het allemaal fijn om bij de groep te horen. Dat hebben we geërfd van onze oer-voorouders voor wie het belangrijk was om in groepen samen te leven. Op die manier was hun kans op overleving namelijk groter.

Niets mis mee, zulk sociaal gedrag. Problemen ontstaan alleen wanneer we doorslaan in die oerdrang naar goedkeuring van andere mensen. En laat dat nou net het geval zijn voor veel mensen die stotteren.

Want ja, vaak zien we stotteren als iets raars. Als iets dat fout is. Iets dat niet mag. En zodra we zulk ongewenst gedrag vertonen, zouden we zomaar uit de groep gegooid kunnen worden. Oplossing? Ontzettend je best doen om vloeiend te spreken.

Tenminste, je denkt dat dat de oplossing is. Want al dat je best doen zorgt voor grote hoeveelheden spanning. En die spanning zorgt natuurlijk voor stotteren. Oftewel, onze oplossing voor de negatieve consequenties van stotteren, zorgt juist voor stotteren. En daarom mag dat lekker losgelaten worden.

S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *