Leestijd: 2 minuten

Observeer Jouw Stotteren

Hoe meer je leert loslaten, hoe meer alles op rolletjes komt te lopen. Het is de controle van het denkende, willende en emotionele ‘ik’ dat de blokkades des sprekens opwerpt.

Dat dit zo is weten wij, mensen die stotteren, als geen ander. Want wie kent niet die momenten waarop het spreken helemaal vanzelf lijkt  te gaan? Die momenten waarop je jezelf soms verbaast over hoe makkelijk het is?

Maar je zou niet de enige zijn bij wie het denkende-ik direct weer de kop opsteekt, om met listige woorden te worden verleid, om niets van dat wat zonet gebeurde te geloven: “dat was toeval!”, “dat ben ik niet!”,  “puur geluk!”

Maar wees waakzaam, vang elke gedachte en laat ze weer wegwaaien. Maak van je hoofd geen verzamelkist van al die gedachten, interpretaties en voorstellingen, want ze leiden je weg van hoe het écht met stotteren zit.

Want in werkelijkheid laten die momenten jou zien dat het vloeiende spreken er al zit. En ze geven aan waar je naar zou moeten kijken om werkelijk iets aan het stotteren te doen.

Wanneer het controleren, het forceren, het inzetten en willen-vloeiend-spreken afwezig is, ja, dan gaat het spreken stromen, vanzelf. Daar hoeven wij in die zin niets voor te doen. Vloeiend spreken is een niet-doen.

Onderzoek jezelf daarom naar de manieren waarop jij nog je best doet om vloeiend te spreken. En als je dan jezelf vangt op zo’n moment waarin je merkt dat je nog ‘probeert’, laat je oordeel daarover dan ook maar varen.

Laat het juist toe, observeer het, bekijk het van alle kanten, rationeel, rustig. Durf het stotteren, de emoties en gedachten op kalme wijze te benaderen, en creëer op die manier meer en meer afstand tussen jezelf en die dingen.

Doe dat en ze verliezen hun kracht, omdat je gaat zien wat het precies is dat bij jou het stotteren nog in stand houdt. En als je het ziet kan het loslaten beginnen, en zo ontwikkelt zich vanzelf de weg uit het stotteren.

Hille


KOM JE OOK NAAR DE OPEN BIJEENKOMST? BEKIJK ’T HIER.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *